СБУ викрила схему, за якою компанії із санкційних списків завдали бюджету України 1,3 млрд грн збитків

СБУ викрила схему, за якою компанії із санкційних списків завдали бюджету України 1,3 млрд грн збитків
11717 ПЕРЕГЛЯДІВ

Служба безпеки України ліквідувала протиправну схему постачання на територію України міндобрив російського виробника. Структури російської компанії-виробника ухилялися від сплати обов’язкових митних платежів, завдаючи збитків українському бюджету. За попередніми оцінками, сума недоотриманих платежів – близько 1,3 млрд грн.

За даними слідства, цією протиправною діяльністю займалася група компаній, до яких запровадила економічні санкції РНБО.

Постачаючи в Україну мінеральні добрива російського виробництва протягом 2014-2018 років, компанії подавали до митних органів завідомо недостовірні відомості. Це дозволило їм ухилятися від сплати антидемпінгового мита, встановленого рішенням Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі при Мінекономрозвитку.

У межах слідчих дій проведено 3 обшуки у Києві: в офісі афілійованої компанії та за місцем мешкання двох осіб, причетних до організації схеми.

У ході обшуків вилучено готівку у різній валюті, в еквіваленті майже 10 млн грн, документи та інші докази протиправної діяльності.

Двом особам, причетним до організації протиправної схеми, повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

Наразі триває комплекс слідчих дій щодо встановлення причетності до злочинної діяльності інших осіб.

Викриття та блокування протиправної схеми здійснювало Головне управління контррозвідувального захисту інтересів держави сфері економічної безпеки СБ України спільно зі Слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві за процесуального керівництва прокурорів Київської міської прокуратури.

ssu.gov.ua

Теги: Служба Безпеки України, СБУ,Мінекономрозвитку,санкції РНБО
ПРЯМИЙ ЕФІР