Генпрокурор зустрілась онлайн із представниками Державного департаменту США

Генпрокурор зустрілась онлайн із представниками Державного департаменту США
9567 ПЕРЕГЛЯДІВ

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова провела онлайн зустріч із Послом із спецзавдань Майклом Козаком Офісу глобального кримінального правосуддя Державного департаменту США та представниками Бюро з питань Європи та Євразії, а також Бюро з питань демократії, прав людини та праці Державного департаменту США і Посольства США в Україні.

Ірина Венедіктова запросила партнерів зі США долучитися до роботи нещодавно створеної при Офісі Генерального прокурора Міжнародної ради експертів з питань злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту. Завдання цього дорадчого органу розробити стратегію державної політики в кримінальній юстиції щодо таких правопорушень. Перша зустріч із національними експертами вже відбулася минулого тижня.

«Ми були б дуже вдячні за підтримку наших партнерів у розбудові потенціалу нашої Міжнародної ради експертів. Ми запрошуємо долучатись до її роботи американських експертів у галузі міжнародного гуманітарного права та міжнародного кримінального права, які б постійно працювали з нашою командою. Також дуже корисною буде участь військових експертів, які мають досвід співпраці з міжнародними судовими органами», - зазначила Генеральний прокурор.

Вона додала, що наразі в процесі створення слідчі підрозділи у Нацполіції та Службі безпеки України  - аналоги «Департаменту війни» Офісу Генпрокурора та відповідних управлінь в Донецькій та Луганській областях. І для розвитку їх можливостей  необхідне спеціалізоване навчання.

«З 2014 року в Україні зареєстровано понал 30 тисяч кримінальних проваджень щодо злочинів, пов'язаних із збройним конфліктом, лише понад 7 тисяч із них скеровані до суду. Нам необхідно суттєво активізувати цю роботу. До того ж, крім внутрішніх процесів, ми збираємо докази для міжнародних судових інстанцій. Тому ми мусимо нарощувати ефективність спеціалізованих команд прокурорів та слідчих, поглиблювати їхні знання та досліджувати найкращі практики, щоби притягувати до відповідальності на всіх рівнях причетних до воєнних злочинів та злочинів проти людяності», - додала Ірина Венедіктова.

Американські колеги поділились враженнями від зустрічі на офіційному Twitter-аккаунті Державного департаменту США..

«Чудова зустріч з Офісом Генерального прокурора щодо інструментів притягнення до відповідальності за злочини, пов’язані з конфліктом. Ми вітаємо ініціативу України щодо створення спеціалізованих слідчих підрозділів та Міжнародної ради експертів, сподіваємось на подальшу співпрацю».

gp.gov.ua

Теги: Офис генпрокурора,Ірина Венедіктова,Генеральний прокурор,Офіс Генерального прокурора,Державный департамент США
ПРЯМИЙ ЕФІР