Вінницька міська рада незаконно уклала договір на встановлення флагштоку зі “своїми”

Вінницька міська рада незаконно уклала договір на встановлення флагштоку зі “своїми”
5549 ПЕРЕГЛЯДІВ

Місцевий істеблішмент так поспішав встигнути встановити флагшток до святкування 30-річчя Незалежності України, що доручили встановлення флагштоку “своєму” підприємству та ще і без тендеру, чим порушили закон.  А до того фірма-підрядник не встигла все зробити вчасно. Будемо сподіватись, що хоча б сам флагшток встановили якісно, щоб він зрештою, не дай Бог, не  впав комусь на голову.

Всього флагштоків до святкування 30-річчя Незалежності України в державі встановили 17 штук. У Вінниці на Замковій горі встановили 50-метровий шпиль.  З міського бюджету на проектно-кошторисну документацію було виділено 300 000 гривень. Всі інші витрати покрив державний бюджет - 7 476 439 гривень. В цю суму входить вартість самого флагштоку, який обійшовся платникам податків у 1 795 485 гривень. 

Міська влада так поспішала, що закрила очі навіть на порушення закону 


Офіс Президента України пізно дав розпорядження  щодо встановлення флагштоків в містах держави. Тому місцевій владі довелося все робити “бігом”, щоб встигнути до  святкування Дня Незалежності України.  16 липня 2021 року заступник директора департаменту капітального будівництва Вінницької міської ради Михайло Мирончук та головний спеціаліст відділу інженерної підготовки Сергій Слободяник запросили до себе керівника ТОВ “Підприємство “Агропродсоюз” Юрія Студента, щоб дізнатися, чи  підприємство зможе та чи встигне встановити флагшток на Замковій горі. Сторони дійшли згоди та уклали договір про втілення проекту саме з ТОВ “Підприємство “Агропродсоюз” .


Через кілька днів, 22 липня, підписується договір підряду на виконання робіт ТОВ “Підприємство “Агропродсоюз” 


Підрядник зобов'язався завершити всі роботи до 17 серпня 2021 року, але не встиг. Тому 13 липня 2021 року був укладений додатковий договір на продовження терміну реалізації проекту до 30 вересня 2021 року. За вересень ТОВ “Підприємство “Агропродсоюз” повинно завершити благоустрій території,  озеленення території та встановити МАФ.


Через тиждень після підписання додаткової угоди, департамент капітального будівництва перевів підряднику на рахунок  5 209 437,64 гривень.


Якщо повернутись до переговорної процедури, то виникає питання: ,, А чому не було аукціону і департамент капітального будівництва на власний розсуд, непрозоро обрав підрядника?”. Замовники робіт по встановленню флагштока посилаються на пункт 32 розділу Х Закону України “Про публічні закупівлі” і що в такому випадку вони могли проводити переговорну процедуру 


 Але відповідно до частини 1 статті 40 Закону переговорна процедура закупівлі використовується замовником як виняток  коли  замовник укладає договір про закупівлю після проведення переговорів щодо ціни та інших умов договору про закупівлю з одним або кількома учасниками процедури закупівлі.Абзац четвертий пункту 2 частини другої статті 40 Закону визначає, що переговорна процедура закупівлі застосовується замовником як виняток у разі якщо роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання, зокрема, у випадку відсутності конкуренції з технічних причин, яка має бути документально підтверджена замовником. В такому разі, в графі «Обґрунтування» необхідно описати те, що товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно ТОВ "Підприємство "Агропродсоюз" у зв’язку з відсутністю конкуренції з технічних причин, а не так, як описано замовником. Але  відсутні будь-які документи, які підтверджують те, що ці роботи може виконати виключно ТОВ "Підприємство "Агропродсоюз".

Кабінет Міністрів України визначив вичерпний перелік замовників та товарів, робіт і послуг, необхідних для забезпечення підготовки та проведення заходів з відзначення 30-ї річниці незалежності України. Такими замовниками є:

  • МКІП
  • Мінмолодьспорт
  • МЗС
  • Міноборони, військові частини, установи та організації Міноборони та Збройних Сил України
  • Держкіно
  • ДАРТ
  • Держкомтелерадіо
  • Український інститут національної пам’яті
  • Державне управління справами
  • Управління адміністративними будинками Державного управління справами
  • Державна установа “Український інститут книги”
  • Національний музей історії України
  • Національний заповідник “Софія Київська”
  • Акціонерне товариство “Національна суспільна телерадіокомпанія України”
  • Державне підприємство Державного управління справами по обслуговуванню офіційних заходів “Гарант-сервіс”
  • Державне підприємство “Центр захисту інформаційного простору України”
  • Державне підприємство “Державна театрально-видовищна агенція”
  • Державне підприємство “Творчо-виробничий та навчально-дослідний центр розвитку сучасного мистецтва та туризму “Магніти України”
  • Національна музична академія України імені П.І. Чайковського
  • Національний заповідник “Києво-Печерська Лавра”
  • Державна установа “Український інститут”
  • Всеукраїнський центр фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх”
  • Центри фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх”


 Юрист проекту “Свої люди” Bihus.info Віталій Гусак  зауважив, що Вінницької міської ради у переліку немає:

“В  цьому переліку відсутні органи місцевого самоврядування, зокрема і 
департамент капітального будівництва Вінницької міської ради. 
Постановою №736 також визначений перелік товарів, робіт і послуг, необхідних для забезпечення підготовки та проведення заходів з відзначення 30-ї річниці незалежності України, однак такого роботи, як будівництво споруди з влаштуванням флагштоку там немає. 
У схожих предметах закупівлі, а саме: у Бровараху Хмельницькому,у Львові  проведені такі процедури закупівлі, як  відкриті торги, а не спрощену, як у Вінниці. По факту порушення можна написати заяву до ДАСУ. Цікаво як вони відреагують, особливо після падіння флагштоку у Херсоні ?” - додає юрист.

 

ТОВ "Підприємство "Агропродсоюз"

Дане підприємство є улюбленцем місцевої влади, а особливо департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради 


Найбільший тендер, який виграло  ТОВ "Підприємство "Агропродсоюз", був пов’язаний з капітальним ремонтом території на перехресті вулиць Максимовича та Хмельницьке шосе, що біля церкви євангельських християн-баптистів "Дім Євангелія". Аукціон містив ознаки змови, тому що  ТОВ "Підприємство "Агропродсоюз" запропонували за свої послуги лише на одну гривню менше, ніж інший учасник тендеру ПП “Б.В.В. - Буд”  


Якщо підприємство постійно має справу з бюджетними коштами, то у багатьох випадках ці кошти “відмиваються”. У цьому плані ТОВ "Підприємство "Агропродсоюз" не стало виключенням. У 2016 році слідчі поліції встановили, що службові особи ТОВ «Підприємство «Агропродсоюз»заволоділи бюджетними коштами, що надійшли від Департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради в сумі 372 397,61 гривень і перерахували їх на адресу ТОВ «Дімас ЛТД». Цікаво, що згідно з даними аналітичної системи youcontrol власник ТОВ «Дімас ЛТД»  Олексій Кудрявцев приписаний в місті Воронеж, що в Російській Федерації

Засвітилося ТОВ "Підприємство "Агропродсоюз" й у свіжому кримінальному провадженні, де підприємство разом з іншими фірмами брало участь у незаконному присвоєні бюджетних коштів через ДП «Служба місцевих автомобільних доріг у Вінницькій області».
Також  ТОВ "Підприємство "Агропродсоюз"  будувало паркан навколо парку та притулок для тварин.

Постає ще питання про якість виконання робіт по встановленню флагштоку у Вінниці. Після того, як у Херсоні дана споруда впала, а в Ужгороді флагшток вже нахилився, треба найближчим часом  бути дуже обережним під час прогулянки біля Замкової гори у Вінниці.

deputaty.in.ua

Теги: Вінницька міська рада,флагшток,30-річчя Незалежності України , Державний бюджет України,Бюджет, Вінницька міська рада., Вінниця, Вінницька область,Офіс Президента України , Михайло Мирончук,Сергій Слободяник, ТОВ “Підприємство “Агропродсоюз”,Юрій Студент,Олексій Кудрявцев,Украина,Україна,Мирончук,Слободянюк,ТОВ,Підприємство Агропродсоюз,Агропродсоюз,ОП,ОПУ,Студент
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР