ДВІЧІ ЗГВАЛТОВАНА ФЕМІДА або ЯК В УКРАЇНСЬКОГО ШОУ-БІЗНЕСУ ВКРАДЕНО 100 млн грн. РОЯЛТІ

ДВІЧІ ЗГВАЛТОВАНА ФЕМІДА або ЯК В УКРАЇНСЬКОГО ШОУ-БІЗНЕСУ ВКРАДЕНО 100 млн грн. РОЯЛТІ
5740 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

2018 року був прийнятий Закон України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», який автори і шоу-бізнес поміж собою називають «Закон про роялті». Ним Верховна Рада України нібито започаткувала реформу колективного управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав в Україні, однак факти – річ вперта.

Можете не вірити, але 30-річчя Незалежності українська шоу-індустрія зустріла не тільки наймасштабнішим за всі роки свого існування концертом на НСК «Олімпійський», а зі збитками щонайменше в 100 млн. грн. зовсім не через COVID-19. Через 3 роки (!) після прийняття згаданого вище закону чиновники Печерських пагорбів вкотре придумали схему, за якою гроші  шоу-бізнесу осідають у чужих чиновницьких кишенях – у т.ч., ймовірно, з подачі міністра економіки Любченка та його корумпованої чиновницької камарильї, бо в двох ключових сферах досі не завершена акредитаційна процедура.

Список конкретних постраждалих: Кузьма Скрябін (дружина), Руслана, Тіна Кароль, Олег Винник, Оля Полякова, Наталя Могилевська, Андрій Данилко (Вєрка Сердючка), Злата Огнєвіч, «Бумбокс», група «Без Обмежень», Ірина Білик, «Океан Ельзи», «THE HARDKISS», Марія Бурмака, KAZKA, «С.К.А.Й.», «ВВ», «ТІК», «Мотор'Ролла», «DILEMMA» , «MAD HEADS», TAYANNA, KYIVSTONER, «ТНМК», «Тартак», Ivan Navi, Макс Барських, Гарік Кричевський, Jerry Heil, Гайтана, TARABAROVA, Оля Цибульська, Ірина Федишин, Lama, ALEKSEEV, Сергій Бабкін, Ані Лорак, Аліна Гросу\ GROSU, «НЕАНГЕЛЫ», МАКSИМ, MamaRika, Віталій Козловський, Джиган, Артем Пивоваров, Влад Дарвін, Альоша, Альона Вінницька, Єгор Крід, Jah Khalib і багато інших авторів і виконавців. Плюс ряд закордонних зірок та їхніх правовласників – зокрема, Елвіс Преслі, Фредді Меркьюрі та «Queen»,  Адріано Челентано, Біллі Айліш, Стінг, «Imagine Dragons», «AEROSMITH», «BON JOVI», «ROXETTE», Кріс Рі,  «BEASTIE BOYS» та чимало інших зарубіжних зірок і видавців недоотримали свої чесно зароблені гроші за музику.

Поясню як таке сталося. Як би в шоу-бізнесі не критикували цей Закон, але він є і його треба виконувати. Згідно Закону про роялті в кожній сфері використання авторських прав повинна бути визначена одна організація для представництва інтересів усіх українських та зарубіжних авторів і музичних видавництв. І 17 грудня 2020 року Комісією з акредитації організацій колективного управління (в складі 8 поважних фахівців, визнаних усіма гравцями ринку) було проведено конкурс і прийнято рішення про акредитацію двох організацій: молодої Громадської Спілки «Автори та Видавці» на чолі з Русланою та  українського лідера виплат роялті за останнні роки – Громадської спілки «Організація колективного управління авторськими і суміжними правами» (ОКУАСП).   

Аби унеможливити будь-які "домовленості" між усіма чи навіть із більшістю суб’єктів шоу-бізнесу та авторського права організації обирала авторитетна й максимально незаангажована Комісія: 2 представники Мінекономіки, представник Мінкульту, представник Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, представник з боку правовласників, представник з боку користувачів і 2 представники міжнародних організацій. Результати мали бути затверджені Міністром економіки до 11.01.21 р.

Але промайнув вже й концерт на НСК «Олімпійський» і святкування 30-річчя Незалежності України, а Міністерство економіки України (колишнє Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України) досі не підготувало наказ про затвердження рішення Комісії з акредитації організацій колективного управління. Саме ця маленька бюрократична перепона й перенаправила потоки українського роялті в кишені творців чорних схем, де опинився увесь авторський заробіток шоу-індустрії за 8 місяців. І капає далі…   

Чиновники Мінекономіки системно «гублять» серед своїх паперів і пошти спеціальні звернення від Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку та уповноваженої Верховної Ради з прав людини. Вони вкотре підтердилися 101-ю сторінкою Спеціального звіту 301 Міжнародного альянсу інтелектуальної власності (International Intellectual Property Alliance), де прямо звертається увага, що «процедура акредитації організацій колективного управління (в тому числі, ГС «ОКУАСП») має бути завершена» і ВЕЛИКИМИ ЛІТЕРАМИ пояснюється  як то впливає на міжнародний імідж України. 

Образно кажучи, наразі Українську Феміду, по суті, двічі зґвалтовано – позаяк цинічно проігноровані 2 (!) судових рішення Окружного адміністративного суду й Шостого апеляційного адміністративного суду 20 травня і 14 липня 2021 року. Честь і хвала Українській Феміді, яка підтримала бажання українських авторів і видавців мати цивілізований європейський ринок роялті.

Знахабнілі від безкарності й окрилені заробленими за лічені місяці року 100 мільйонів гривень роялті, високі чиновники міністерства наостанок «з’їли на десерт» ще й постанову держвиконавчої служби на виконання рішення суду. І це наводить на сумні висновки про незахищеність бізнесу в українських реаліях 2021 року і про те, що чиновництво за часів президента Володимира Зеленського вже не зупиняє навіть кримінальна відповідальність за невиконання судового рішення.

Прикро, що ганебна новина про двічі зґвалтовану Українську Феміду й вкрадені 100 млн. грн авторського роялті, які осідають в кишенях чи на банківських рахунках чиновників, гримить на весь світ в час, коли український шоу-бізнес дивує свою країну таким масштабним і технологічним концертом на в День Незалежності на НСК «Олімпійський». 

Що просить в Президента творча індустрія країни  озвучила 24 серпня у відкритому вітальному листі до Володимира Зеленського перша українська переможниця Євробачення-2004 Руслана:

«…Зробити лише 3 кроки назустріч українській музиці:

1. Завершити акредитацію авторських організацій колективного управління – дозволити чиновникам підписати накази про акредитацію переможців акредитаційних конкурсів, що відбулись 17 грудня 2020 р.

2. Забезпечити прийняття проринкового й проєвропейського Закону «Про авторське право і суміжні права».

3. Забезпечити можливість захищати наші права у професійному профільному суді – Вищому суді з питань інтелектуальної власності!

Чи не час Президенту розрубати цей «гордієв вузол» від Міністерства економіки?

 

Теги: Україна,Украина,Закон України,Феміда,Фемида,Закон про роялті,роялті,ВР,ВРУ,Верховна Рада, Верховна Рада,Верховная Рада,Верховная Рада Украины,НСК «Олімпійський»,НСК Олімпійський,НСК ,Олімпійський,COVID-19, Руслана, Тіна Кароль, Олег Винник, Оля Полякова, Наталя Могилевська, Андрій Данилко (Вєрка Сердючка), Злата Огнєвіч, «Бумбокс», група «Без Обмежень», Ірина Білик, «Океан Ельзи», «THE HARDKISS», Марія Бурмака, KAZKA, «С.К.А.Й.», «ВВ», «ТІК», «Мотор'Ролла», «DILEMMA» , «MAD HEADS», TAYANNA, KYIVSTONER, «ТНМК», «Тартак», Ivan Navi, Макс Барських, Гарік Кричевський, Jerry Heil, Гайтана, TARABAROVA, Оля Цибульська, Ірина Федишин, Lama, ALEKSEEV, Сергій Бабкін, Ані Лорак, Аліна Гросу\ GROSU, «НЕАНГЕЛЫ», МАКSИМ, MamaRika, Віталій Козловський, Джиган, Артем Пивоваров, Влад Дарвін, Альоша, Альона Вінницька, Єгор Крід, Jah Khalib ,Скрябін ,Кузьма Скрябін ,Могилевська,Егор Крид,Дарвін,Лорак,Аліна Гросу,Гросу,Крид,Крід,Козловський,Бабкін,Кричевський,Барських,ТНМК,Тартак,ТІК,С.К.А.Й,Бурмака,Огнєвіч,Андрій Данилко,Данилко,Вєрка Сердючка,Сердючка,Полякова,Винник,Елвіс Преслі, Фредді Меркьюрі та «Queen», Адріано Челентано, Біллі Айліш, Стінг, «Imagine Dragons», «AEROSMITH», «BON JOVI», «ROXETTE», Кріс Рі, «BEASTIE BOYS»,Преслі,Меркьюрі,Фредді Меркьюрі,Queen,Челентано,Айліш,Організація колективного управління авторськими і суміжними правами,ОКУАСП,Мінекономіки,Мінкульт,Національна рада з питань телебачення та радіомовлення,Міністр економіки,International Intellectual Property Alliance,ГС «ОКУАСП»,ГС ОКУАСП
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР